70 procent met zwaar werk denkt baan niet vol te kunnen houden

dinsdag 4 juni | Algemeen

Piet Rietman, verantwoordelijk voor de pensioenonderhandelingen bij de FNV: “Dit toont aan dat er niet alleen een pijnlijke noodzaak is om het vroegpensioen bij zwaar werk te regelen maar dat er ook een enorm draagvlak voor is. Ik zie niet in waarom politieke partijen dit niet op korte termijn kunnen regelen. Het kost de staat en werkgevers nauwelijks geld en voorkomt een hoop ellende.”

Nijpend, snelle oplossing noodzakelijk

Het regelen van het vroegpensioen is inmiddels een dringende zaak geworden. De huidige tijdelijke regeling voor een vroegpensioen (RVU) loopt eind 2025 af. Voor politieagenten zelfs een jaar eerder. Omdat mensen tijdig moeten aangeven wanneer ze met pensioen gaan, komen sommige werknemers nu al in de problemen als de regeling eind volgend jaar ophoudt te bestaan.

Laagste inkomens hardst getroffen

Hoe hoog de nood is onder lagere inkomens blijkt ook uit het onderzoek. Vooral de mensen met de laagste inkomens geven aan hun werk niet vol te houden tot hun pensioen. Juist voor deze groep is de huidige vroegpensioen regeling, die voorziet in 3 jaar eerder een netto AOW-bedrag, te duur. Deze mensen hebben niet voldoende spaargeld of pensioen om – zelfs met de regeling – eerder te kunnen stoppen. Ze worden daardoor vaker of eerder ziek en raken arbeidsongeschikt. In de metaal is bijvoorbeeld 28 procent van de 65+’ers arbeidsongeschikt. De bonden willen dat boven op het netto AOW-bedrag ook het pensioenbedrag komt, zodat de regeling voor iedereen met zwaar werk betaalbaar wordt.

Rietman: “Bouwvakkers, politieagenten, buschauffeurs en alle andere werkers die jarenlang zwaar werk hebben gedaan voor de maatschappij, moeten ook gezond met pensioen kunnen. We zien nu dat mensen met zwaar werk zich letterlijk kapot werken en vlak voor de eindstreep arbeidsongeschikt raken. Ze moeten niet via de WIA afgeserveerd worden, maar verdienen een waardig slot van hun loopbaan. En fatsoenlijk vroegpensioen bij zwaar werk is noodzaak.”

Duurzame inzetbaarheid vaak niet mogelijk

Werkgevers en overheid geven vaak aan veel te verwachten van ‘Duurzame Inzetbaarheid’, initiatieven om werknemers langer gezond aan het werk te houden. Hoewel de vakbonden voorstander zijn van alle initiatieven die werknemers gezond aan het werk houden, zijn ze sceptisch over het effect op zware beroepen. Dat beeld wordt nog eens versterkt door de uitkomsten van het onderzoek. Maar 22 procent van de werkenden die eerder zouden willen stoppen, geeft aan bij hun werkgever mogelijkheden te zien voor aangepast werk dat wél vol te houden is, 61 procent ziet dat helemaal niet. Opvallend: 47 procent van degenen die eerder willen stoppen, denken dat hun werkgever niet bereid is om ander werk aan te bieden. Rietman: “VNO moet hier echt in de spiegel kijken, want je kunt natuurlijk niet enerzijds inzetten op langer doorwerken als je daarvoor anderzijds geen mogelijkheden biedt. Vroegpensioen voor zwaar werk blijft altijd noodzakelijk, ongeacht alle initiatieven om arbeidsomstandigheden te verbeteren.”

Bonden willen concrete afspraken maken

De afgelopen maanden zijn de vakbonden tot op het hoogste niveau in gesprek geweest met zowel het ministerie als met werkgeversorganisatie VNO-NCW. Maar in beide gevallen bleek er geen ruimte voor de noodzakelijke en spoedige verlenging en verbetering van de RVU-regeling. Piet Rietman: “We hebben hele concrete voorstellen gedaan voor een permanente en verbeterde RVU-regeling. Dat voorstel is in het belang van mensen met zwaar werk, kost de overheid geen geld en gaat uitval op de werkvloer tegen. Maar er was telkens geen ruimte om over een concrete invulling te praten. Dat nu neerzetten alsof de bonden niet aan tafel willen, is niet erg constructief. We zijn echt bereid om opnieuw onze hand uit te steken om over een verbeterde en permanente regeling te praten, maar als die niet wordt aangepakt gaan we over tot staken.”

Achtergrond en ultimatum

De huidige tijdelijk Regeling Vervroeg Uittreden (RVU) is een afspraak uit het Pensioenakkoord van 2019. Omdat de overheid, werkgevers en bonden er toen niet samen uitkwamen, is er een tijdelijk regeling afgesproken. In de tussentijd zou aan een ‘structurele oplossing’ gewerkt worden. Dat is tot op heden niet gelukt ondanks pogingen van de bonden daartoe en ondanks diverse moties in de Tweede Kamer. Recent stelden de bonden de minister een ultimatum om met voorstellen te komen. Als er geen politieke oplossing komt, gaan de bonden over tot het uitroepen en organiseren van stakingen.

Bekijk het onderzoek hier!

Kant-en-klaar

In 2001 bracht Mobilane de Kant & Klaar Haag op de markt. Kieboom: “Je moet je realiseren dat dit idee best een investering vergt, want de hagen staan anderhalf à twee jaar in de kas. Maar juist dat de haag zo lang in de kas blijft en vervolgens kant-en-klaar geplaatst wordt, biedt enorme voordelen: de klant heeft meteen het gewenste resultaat en de plant is groter en daarmee sterker.” Het idee sloeg aan: het Nederlandse bedrijf is nu wereldwijd de grootste in kant-en-klare hagen, exporteert de hagen door heel Europa en heeft een eigen kwekerij in Canada voor levering aan Canada en Amerika. Maar ook hier staat de innovatie niet stil. “We hebben nu een nieuwe haag, de ecohaag, samengesteld uit zeven inheemse planten. Dat kan je innovatie noemen, maar het gebruik van inheemse soorten is eigenlijk een terugkeer naar hoe het altijd was. We kozen voor zeven soorten in één haag, want de variatie maakt het geheel sterker en zorgt voor een gevarieerd beeld door het jaar heen, met bloei, bes en bloem.”

Groene gevels

De Kant & Klaar Haag was het begin van veel meer: “We werden vanwege onze haag benaderd door een architect die een groene gevel zocht voor een buitenlandse klant. Wij vonden dat zo’n boeiende vraag dat we aan de slag zijn gegaan en een heel nieuw systeem hebben ontwikkeld. Zo kwam onze eerste groene gevel tegen een parkeergarage in Monaco. Dat systeem hebben we in de jaren daarna helemaal doorontwikkeld.” Het gaat hierbij om een modulair systeem, waarbij er cassettes van 40×40 cm aan de gevel worden bevestigd, met aan de voorzijde daarvan sleuven waar de planten in gaan. Kieboom: “Wat het systeem uniek maakt, is dat er in de cassettes doek ligt. Dat doek is door een irrigatiesysteem altijd nat. De plant krijgt water via capillaire werking: hij zuigt het water uit die doek. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, maar je moet het wel verzinnen en ontwikkelen. Vroeger zat het irrigatiesysteem aangesloten op de waterleiding, maar we gebruiken steeds vaker regenwater. Daarvoor werken we met wateropvang op het dak of met tanks onder de grond. Dat laatste doen we vooral bij nieuwbouwprojecten, zodat de tanks vanaf het begin in de plannen meegenomen kunnen worden.” Na de kant-en-klare haag en de groene gevels kwamen ook de groene daken en groene binnenwanden. “We vinden het een mooie uitdaging om steeds nieuwe en betere oplossingen te vinden. De gevels, wanden en daken exporteren we wereldwijd als systeem, maar vaak zonder het groen. De planten worden er door onze lokale contacten aan toegevoegd.”

Meedenken

“We staan als maatschappij voor urgente uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en de leefbaarheid van steden”, zegt Kieboom. “Om impact te kunnen maken, zoeken wij als leverancier samenwerkingen met overheden, gemeentes en architecten. We denken graag mee met architecten: is hun plan realistisch? Kunnen we hierbij een lange levensduur van het groen realiseren? Bij groene gevels en daken is er het risico dat het een eenmalige investering is en er niet is nagedacht over het onderhoud. Gelukkig zie je dat het onderhoud steeds vaker wordt meegenomen in de planning. Sowieso is het een trend om meer oog te hebben voor het groen bij een bouwproject. We worden vaker al in een vroege fase bij bouwplannen betrokken. Dat is belangrijk, want als we aan de bouwtafel meepraten, kunnen we tijdig adviseren om bij een groene gevel de tanks voor regenwater en een technische ruimte voor het irrigatiesysteem in het ontwerp op te nemen. En we wijzen op het belang van een goed onderhoudsplan, zodat het groen blijvend is.”

Duitse awards

Onlangs won Mobilane twee BuGG-awards. De Duitse Federale Vereniging voor Groene Gebouwen (Bundesverband GebäudeGrün, BuGG) reikt elk jaar prijzen uit voor de beste groene buitengevel, groene binnenwand en groen dak. Voor het eerst won één partij daarbij twee van de drie awards: Mobilane werd met zijn Duitse partner Gefässerie eerste in de twee categorieën buitengevel en binnenwand (en tweede in de categorie dak). “Bij de binnenwand ging het om de wand van Timberjacks in Keulen. Van deze restaurantketen hebben we meerdere vestigingen vergroend. De samenwerking met Gefässerie hield hier in dat wij het systeem helemaal op maat leverden en zij het plaatsten en onderhouden. Het mooie aan het systeem is dat het heel slank en lichtgewicht is, en dat er geen water wordt verspild. Een stuk van de doek in de cassettes hangt in een goot. De goten hebben een sensor die ervoor zorgt dat het water wordt aangevuld zodra het nodig is. Zo heb je precies genoeg water en verspil je niets.” De BuGG-award voor beste groene gevel was voor de groene gevels van het nieuwe bedrijfsgebouw van Gefässerie in Fuchsstadt. Alle vier de gevels en het dak zijn voorzien van groen, waarbij de geveloriëntatie de plantkeuze bepaalde. “Voor ons zijn de BuGG-awards een bevestiging dat we op de goede weg zijn, met samenwerkingen met goede partners en altijd onze vier pijlers als uitgangspunt”, zegt Kieboom. Wat groene gevels zoals die in Fuchsstadt bijdragen aan de biodiversiteit, wordt gemonitord. Onderzoeksbureau SGS heeft een methode ontwikkeld om de biodiversiteit van groene gevels te meten. De exclusieve rechten om die meetmethode in Europa toe te passen, liggen bij Mobilane.

Bushokjes voor biodiversiteit

Mobilane was in 2019 wereldnieuws toen het bedrijf de bushokjes in Utrecht voorzag van groene daken. “Daarmee haalden we de pers tot in China en India aan toe”, vertelt Kieboom. “Een Amerikaanse journalist noemde de bushokjes ‘bee-stop’ in plaats van ‘bus stop’. Wij vroegen ons af of dat niet te sterk gezegd was, want sedum trekt niet de meeste insecten aan. Maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er een enorme toename is in biodiversiteit rondom groene bushokjes, vooral die in een sterk verstedelijkte omgeving zoals Neude en het Janskerkhof. Dus ook al is iets een klein oppervlak, het heeft absoluut waarde.”