Het Mediterraan Draaigatje vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. “Deze kleine mieren zijn niet alleen irritant, ze veroorzaken ook écht flinke overlast in huizen en tuinen” zegt Merijn Janssen, oprichter van BeestjesKwijt.be. “Bestrijden? Dat is een hels karwei.”
Exotische of invasieve mieren, zoals het Draaigatje, komen van nature niet voor in Nederland en België. Hierdoor hebben ze ook geen natuurlijke vijanden. “Meestal komen ze per ongeluk in Nederland en België terecht”, zegt Janssen. “Ze reizen mee tussen planten die we importeren uit het buitenland of we nemen ze zelf mee terug van ons vakantieadres.”
Superkolonie van mieren veroorzaakt schade en overlast
Het Mediterraan Draaigatje vormt een zeer grote kolonie. Soms bestaat zo’n nest uit miljoenen agressieve, hongerige mieren. Doordat de aantallen zo overweldigend zijn, veroveren ze snel terrein.
“Om deze mier te bestrijden is de enige optie het complete nest aan te pakken. In tegenstelling tot onze ‘eigen’ inheemse mieren, waarbij elke kolonie maar één koningin heeft, heeft een kolonie Draaigatjes soms wel duizenden koninginnen. Pakt u deze niet allemaal in één keer aan, dan schiet u er niets mee op en breidt de overlast zich uit.”
Ook kan het Mediterraan Draaigatje steken. “Zo’n steek, of liever gezegd beet, is niet levensbedreigend voor mensen, maar doet wel pijn en leidt soms tot allergische reacties.”
Herken het Draaigatje in een vroeg stadium
Hoe eerder het Draaigatje wordt opmerkt, hoe eenvoudiger én goedkoper het is om deze te bestrijden. De invasieve mier is slechts 2-3 millimeter groot en heeft een donkerbruine of zwarte kleur. De mier heeft een smal lichaam en een gedraaid uiteinde aan het achterlijf.
Het Mediterraan Draaigatje bouwt in spleten en kieren in gebouwen en veroorzaakt flinke schade aan bijvoorbeeld isolatiemateriaal en elektrische bedrading. Ook graven ze enorme gangenstelsels onder de tegels, waardoor terrassen en stoepen verzakken.
Exotische mieren bestrijden en voorkomen
Het bestrijden van het Mediterraan Draaigatje is een complexe zaak, waarbij het beste de hulp van een specialist kan worden ingeschakeld. Toch zijn er volgens Janssen ook een aantal dingen die men zelf kan doen.
1. Houd de omgeving schoon en opgeruimd. Verwijder voedselresten en afval en berg voedsel op in afgesloten containers.
2. Dicht gaten, scheuren en andere openingen in gebouwen en muren af.
3. Zorg voor een goede afwatering rondom het huis: het Mediterraan Draaigatje heeft een voorkeur voor een vochtige omgeving.
4. Verwijder onkruid en dood hout uit de tuin en rondom het huis.
5. Kies bij het aanleggen van nieuwe beplanting voor soorten die niet aantrekkelijk zijn voor mieren. Denk hierbij aan lamsoor, stokrozen en lavendel. Ook kruidige planten zoals rozemarijn en tijm werken goed tegen exotische mieren.
6. Controleer regelmatig huis en tuin op tekenen van exotische mieren en neem zo nodig maatregelen om ze te bestrijden.
Lees ook: In de spotlights!