Kärcher legt focus op ergonomie en eenvoud

maandag 11 maart | Materiaal en Gereedschap

Met de komst van zeven nieuwe warmwater hogedrukreinigers herziet Kärcher zijn portfolio in het midden- en superklasse segment. De machines zijn analoog opgebouwd, maar leveren per klasse aangepaste prestaties. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe warmwater hogedrukreinigers ging de focus vooral uit naar ergonomie en eenvoud in gebruik, om gebruikers het werk zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo zijn de hogedrukreinigers – afhankelijk van de uitvoering – voorzien van een extra opbergvak of een automatische slanghaspel, waardoor de voorbereidingstijden tot wel 50 procent worden verkort. Verder zijn er ook nog beproefde onderdelen, zoals het EASY!Force-hogedrukpistool waarmee de knijpkracht bijna tot nul wordt gereduceerd en de regeling van het vermogen vlak bij de hendel via Servo Control.

Krachtige nieuwkomers Kärcher

Het compleet vernieuwde programma warmwater hogedrukreinigers uit de midden- en superklasse zal voortaan bestaan uit de volgende modellen: HDS 10/21-4 M, HDS 12/18-4 S, HDS 13/20-4 S en HDS 10/21-4 M Classic. De middenklasse-modellen zijn leverbaar met een werkdruk van maximaal 210 bar en een wateropbrengst van maximaal 1000 l/u. Voor de superklasse kan men rekenen op een maximale druk van 200 bar en een wateropbrengst van maximaal 1300 l/u. Al deze hogedrukreinigers zijn modulair opgebouwd. Hiervoor werd een platform ontwikkeld van waaruit de meeste varianten sneller worden geproduceerd en – indien nodig – ook beter kunnen worden gerepareerd. Met uitzondering van het classic model zijn de overige modellen ook leverbaar met een automatische slanghaspel en herkenbaar met de typeaanduiding MXA en SXA. 
Interessant: de brander, het belangrijkste onderdeel van de hogedrukreinigers, is al decennialang nauwelijks veranderd – hij werd door Alfred Kärcher ontwikkeld en heeft nog steeds een quasi perfect rendement.

Classic Model

Het nieuwe Classic Model uit de middenklasse warmwater hogedrukreinigers richt zich op robuustheid voor zware operationele omstandigheden binnen de bouw. Dit basismodel is eenvoudig te bedienen en te onderhouden, en biedt een maximale werkdruk van 210 bar en een maximaal wateropbrengst van 1000 l/u. Het toestel is uitgerust met een klassiek hogedrukpistool en luchtbanden die bestand zijn tegen lekken. Het heeft een robuust buisvormig stalen frame, waardoor laden met een kraan perfect kan. Lange werkintervallen zijn mogelijk dankzij de brandstoftank van 30 liter. 
Alle Classic-machines behoren tot hetzelfde platform waarop de high-end HDS topklasse modellen zijn gebaseerd.

Automatische slanghaspel

Een van de meest tijdrovende aspecten bij het gebruik van een hogedrukreiniger is het op- en afrollen van de hogedrukslang. De nieuwe automatische slanghaspel voor de HDS modellen binnen de midden- en superklasse-apparaten brengt uitkomst: de 20 m lange hogedrukslang met teflonbekleding is robuust en waarborgt correct op- en afrollen, ook als dit schuin onder een hoek van maximaal 45° plaatsvindt. De ANTI!Twist-functie zorgt er bovendien voor dat de slang zich niet kan verdraaien. 

Gebruiksvriendelijk en ergonomisch

Andere troeven inzake gebruiksgemak en ergonomie komen van het krachtenbesparend gebruik van het hogedrukpistool, de praktische opbergmogelijkheden voor spuitlans, stroomkabel, sproeiers en gereedschap, en de eenvoudige activering van de stoomtrap door een opening in de afdekking. Grote wielen, zwenkwielen, een trog en ergonomische handgrepen vergemakkelijken het manoeuvreren. Verder beschikken de hogedrukreinigers uit de superklasse van Kärcher over twee reinigingsmiddeltanks (10 l/20 l) met nauwkeurige dosering en spoelfunctie en een ontkalkingstank.

Olie-, vet- en eiwitvlekken effectief verwijderen

Naast de introductie van zeven nieuwe warmwater hogedrukreinigers komt Kärcher tegelijkertijd ook met een nieuw krachtig reinigingsmiddel op de markt dat voor 99 procent bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Naast dat het reinigingsmiddel PressurePro Natural Active Cleaner, alkaline RM 82N krachtig en effectief reinigt, biedt het middel ook nog eens bescherming tegen corrosie en is het volledig biologisch afbreekbaar. Het reinigingsmiddel is daarnaast ook vrij van microplastics, fosfaat, siliconen en geschikt voor heel veel toepassingen binnen de bouw. 

Kant-en-klaar

In 2001 bracht Mobilane de Kant & Klaar Haag op de markt. Kieboom: “Je moet je realiseren dat dit idee best een investering vergt, want de hagen staan anderhalf à twee jaar in de kas. Maar juist dat de haag zo lang in de kas blijft en vervolgens kant-en-klaar geplaatst wordt, biedt enorme voordelen: de klant heeft meteen het gewenste resultaat en de plant is groter en daarmee sterker.” Het idee sloeg aan: het Nederlandse bedrijf is nu wereldwijd de grootste in kant-en-klare hagen, exporteert de hagen door heel Europa en heeft een eigen kwekerij in Canada voor levering aan Canada en Amerika. Maar ook hier staat de innovatie niet stil. “We hebben nu een nieuwe haag, de ecohaag, samengesteld uit zeven inheemse planten. Dat kan je innovatie noemen, maar het gebruik van inheemse soorten is eigenlijk een terugkeer naar hoe het altijd was. We kozen voor zeven soorten in één haag, want de variatie maakt het geheel sterker en zorgt voor een gevarieerd beeld door het jaar heen, met bloei, bes en bloem.”

Groene gevels

De Kant & Klaar Haag was het begin van veel meer: “We werden vanwege onze haag benaderd door een architect die een groene gevel zocht voor een buitenlandse klant. Wij vonden dat zo’n boeiende vraag dat we aan de slag zijn gegaan en een heel nieuw systeem hebben ontwikkeld. Zo kwam onze eerste groene gevel tegen een parkeergarage in Monaco. Dat systeem hebben we in de jaren daarna helemaal doorontwikkeld.” Het gaat hierbij om een modulair systeem, waarbij er cassettes van 40×40 cm aan de gevel worden bevestigd, met aan de voorzijde daarvan sleuven waar de planten in gaan. Kieboom: “Wat het systeem uniek maakt, is dat er in de cassettes doek ligt. Dat doek is door een irrigatiesysteem altijd nat. De plant krijgt water via capillaire werking: hij zuigt het water uit die doek. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, maar je moet het wel verzinnen en ontwikkelen. Vroeger zat het irrigatiesysteem aangesloten op de waterleiding, maar we gebruiken steeds vaker regenwater. Daarvoor werken we met wateropvang op het dak of met tanks onder de grond. Dat laatste doen we vooral bij nieuwbouwprojecten, zodat de tanks vanaf het begin in de plannen meegenomen kunnen worden.” Na de kant-en-klare haag en de groene gevels kwamen ook de groene daken en groene binnenwanden. “We vinden het een mooie uitdaging om steeds nieuwe en betere oplossingen te vinden. De gevels, wanden en daken exporteren we wereldwijd als systeem, maar vaak zonder het groen. De planten worden er door onze lokale contacten aan toegevoegd.”

Meedenken

“We staan als maatschappij voor urgente uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en de leefbaarheid van steden”, zegt Kieboom. “Om impact te kunnen maken, zoeken wij als leverancier samenwerkingen met overheden, gemeentes en architecten. We denken graag mee met architecten: is hun plan realistisch? Kunnen we hierbij een lange levensduur van het groen realiseren? Bij groene gevels en daken is er het risico dat het een eenmalige investering is en er niet is nagedacht over het onderhoud. Gelukkig zie je dat het onderhoud steeds vaker wordt meegenomen in de planning. Sowieso is het een trend om meer oog te hebben voor het groen bij een bouwproject. We worden vaker al in een vroege fase bij bouwplannen betrokken. Dat is belangrijk, want als we aan de bouwtafel meepraten, kunnen we tijdig adviseren om bij een groene gevel de tanks voor regenwater en een technische ruimte voor het irrigatiesysteem in het ontwerp op te nemen. En we wijzen op het belang van een goed onderhoudsplan, zodat het groen blijvend is.”

Duitse awards

Onlangs won Mobilane twee BuGG-awards. De Duitse Federale Vereniging voor Groene Gebouwen (Bundesverband GebäudeGrün, BuGG) reikt elk jaar prijzen uit voor de beste groene buitengevel, groene binnenwand en groen dak. Voor het eerst won één partij daarbij twee van de drie awards: Mobilane werd met zijn Duitse partner Gefässerie eerste in de twee categorieën buitengevel en binnenwand (en tweede in de categorie dak). “Bij de binnenwand ging het om de wand van Timberjacks in Keulen. Van deze restaurantketen hebben we meerdere vestigingen vergroend. De samenwerking met Gefässerie hield hier in dat wij het systeem helemaal op maat leverden en zij het plaatsten en onderhouden. Het mooie aan het systeem is dat het heel slank en lichtgewicht is, en dat er geen water wordt verspild. Een stuk van de doek in de cassettes hangt in een goot. De goten hebben een sensor die ervoor zorgt dat het water wordt aangevuld zodra het nodig is. Zo heb je precies genoeg water en verspil je niets.” De BuGG-award voor beste groene gevel was voor de groene gevels van het nieuwe bedrijfsgebouw van Gefässerie in Fuchsstadt. Alle vier de gevels en het dak zijn voorzien van groen, waarbij de geveloriëntatie de plantkeuze bepaalde. “Voor ons zijn de BuGG-awards een bevestiging dat we op de goede weg zijn, met samenwerkingen met goede partners en altijd onze vier pijlers als uitgangspunt”, zegt Kieboom. Wat groene gevels zoals die in Fuchsstadt bijdragen aan de biodiversiteit, wordt gemonitord. Onderzoeksbureau SGS heeft een methode ontwikkeld om de biodiversiteit van groene gevels te meten. De exclusieve rechten om die meetmethode in Europa toe te passen, liggen bij Mobilane.

Bushokjes voor biodiversiteit

Mobilane was in 2019 wereldnieuws toen het bedrijf de bushokjes in Utrecht voorzag van groene daken. “Daarmee haalden we de pers tot in China en India aan toe”, vertelt Kieboom. “Een Amerikaanse journalist noemde de bushokjes ‘bee-stop’ in plaats van ‘bus stop’. Wij vroegen ons af of dat niet te sterk gezegd was, want sedum trekt niet de meeste insecten aan. Maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er een enorme toename is in biodiversiteit rondom groene bushokjes, vooral die in een sterk verstedelijkte omgeving zoals Neude en het Janskerkhof. Dus ook al is iets een klein oppervlak, het heeft absoluut waarde.”