Paviljoens met actuele thema’s voor agro- en groensector

vrijdag 26 juli | Beurs

Beursmanager Willem Bierema: “Zo is er een Mest Paviljoen met een breed scala aan innovaties die oplossingen bieden om vanuit drijfmest waardevolle meststoffen te produceren. Paviljoen Autonome Agrotechniek toont alle robotiseringsoplossingen en nieuwste autonome technieken voor een verdere optimalisatie van teelt/gewas en bodem. In Paviljoen Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) krijgt de bezoeker inzicht in de machines, technieken en randvoorwaarden die verplicht worden in alle fasen van het SEB convenant waarmee Nederland op weg is naar schoon en emissieloos bouwen. Verder kunnen bezoekers zogeheten All Terrain Vehicles van exposanten zelf testen op het ATV Testparcours en biedt de Fedecom Vacaturebank een overzicht van vacatures in de agro- en groensector aan geïnteresseerde vakbezoekers van ATH en GTH.”

Mest paviljoen

Met een knipoog naar het Haagse Panorama Mesdag met een 360 graden geschilderd uitzicht, komt op ATH een Panorama Mestdag Paviljoen dat uitzicht biedt op de vele innovaties die oplossingen bieden om vanuit drijfmest en drijfmestcomponenten waardevolle meststoffen te produceren, waarmee gewasgericht kan worden bemest. Deze innovaties bieden de akker- en tuinbouw bemestingsproducten met een relatief lage CO2 footprint. Maar ook andere innovaties als de stikstofkraker, een koe toilet en ammoniakfilter zijn geen vergezichten, maar nog relatief onbekende oplossingen die nú al beschikbaar zijn. Het paviljoen biedt hiermee elke bezoeker ‘meststof tot nadenken’ .

Paviljoen Autonome Agrotechniek

Vanuit ervaring op de huidige akker, laat het Paviljoen Autonome AgroTechniek zien dat de toekomst nú is, met robotiseringsoplossingen die een serieuze – en vaak duurzamere – aanvulling op het huidige machinepark en bedrijfsmodel van agrariërs zijn. Nederland is koploper op het gebied van robotisering in de agrarische sector en oogst hiermee zowel in binnen- als buitenland succes. Na een start in de melkveehouderij en tuinbouwtechniek nemen ook in de akkerbouw en vollegrondsteelt deze toepassingen snel toe om de uitdagingen op duurzaamheid te bewerkstelligen, zoals terugdringen bodemverdichting, optimaliseren waterkwaliteit, arbeidsbesparing en precieze beslissingen tot op plantniveau.

Lees ook: AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland bijna volgeboekt

Paviljoen Schoon en Emissieloos Bouwen

Via het SEB-convenant is Nederland op weg naar schoon en emissieloos bouwen. Dat is in het belang van de natuur, het klimaat en onze gezondheid. Om dat te bereiken moeten de emissies van bouwmaterieel zoals mobiele werk-, voer- en vaartuigen omlaag, zodat wordt bijgedragen aan de voortgang van bouwprojecten nu en in de toekomst. De uitrol van SEB is opgedeeld in de vier fases 2024, 2025, 2028 en 2030, per vermogenscategorie van de mobiele werktuigen gelden andere emissie eisen voor deze fases.

In dit paviljoen maakt de bezoeker een tijdreis langs de vier verschillende fases van het convenant en per fase worden machines/technieken getoond die dan verplicht worden. Ook randvoorwaarden zoals laadpunten, veiligheid en onderhoud komen aan bod, naast zaken zoals capaciteit, aanschafprijs, kosten per eenheid, beschikbaarheid en subsidiemogelijkheden voor afnemers. De groensector is nú nog geen onderdeel van dit convenant, maar gaat dit in de nabije toekomst waarschijnlijk wel worden.

ATV Testparcours en Fedecom Vacaturebank

Op een outdoor vakbeurs is er letterlijk ruimte om machines zelf te testen. Ook dit jaar stellen leveranciers van ATV’s hun machines beschikbaar zodat bezoekers deze op een parcours zelf kunnen testen.

De agro- en groensector biedt een gezonde werkomgeving, toch zijn veel exposanten op zoek naar goed personeel. Daarom krijgen ze op ATH en GTH de mogelijkheid om hun vacatures te plaatsen in de Fedecom Vacaturebank en zo onder de aandacht te brengen van duizenden geïnteresseerde vakbezoekers.

Innovatieprijzen, seminars en expert meetings

Verder worden de innovatieprijzen Bronzen Sikkel op ATH en Gouden Klavertje Vier op GTH uitgereikt aan de meest opvallende innovaties die volgens de vakjury van (hoofd)redacteuren van belangrijke vakmedia op de beurs getoond worden. Ook is er een expert meeting duurzaamheid door LTO, een Dag van de werkplaatschef door Aeres & VMR, een Hovenierscafé in samenwerking met VHG en ontbijtsessies voor loonwerkers door CUMELA. Bezoekers kunnen aan de slag met innovatieve mesttechnieken door ‘Bemest op zijn best’ en met bandendruk & uitlijnen bij VACO. Verder is er een bijeenkomst van de werkgroep Pakketmaatregelen door Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek SKL en zijn er dagelijks seminars door Aeres en bijeenkomsten van verschillende Fedecom-afdelingen.

Van 11 t/m 14 september dagelijks open van 10 tot 17 uur

De Fedecom-beurzen AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland worden voor de tweede keer gelijktijdig georganiseerd, met behoud van hun eigen identiteit en beursconcept en vrije doorloop tussen beide vakbeurzen. De vakbeurs is van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 september 2024 dagelijks open van 10 tot 17 uur. De organisatie is in handen van beursorganisatie Fedecom Fairs, 100% eigendom van Fedecom. Alle informatie over deelnemers, merken, innovaties, tickets en de plattegrond is te vinden op www.fedecomfairs.nl.

Kant-en-klaar

In 2001 bracht Mobilane de Kant & Klaar Haag op de markt. Kieboom: “Je moet je realiseren dat dit idee best een investering vergt, want de hagen staan anderhalf à twee jaar in de kas. Maar juist dat de haag zo lang in de kas blijft en vervolgens kant-en-klaar geplaatst wordt, biedt enorme voordelen: de klant heeft meteen het gewenste resultaat en de plant is groter en daarmee sterker.” Het idee sloeg aan: het Nederlandse bedrijf is nu wereldwijd de grootste in kant-en-klare hagen, exporteert de hagen door heel Europa en heeft een eigen kwekerij in Canada voor levering aan Canada en Amerika. Maar ook hier staat de innovatie niet stil. “We hebben nu een nieuwe haag, de ecohaag, samengesteld uit zeven inheemse planten. Dat kan je innovatie noemen, maar het gebruik van inheemse soorten is eigenlijk een terugkeer naar hoe het altijd was. We kozen voor zeven soorten in één haag, want de variatie maakt het geheel sterker en zorgt voor een gevarieerd beeld door het jaar heen, met bloei, bes en bloem.”

Groene gevels

De Kant & Klaar Haag was het begin van veel meer: “We werden vanwege onze haag benaderd door een architect die een groene gevel zocht voor een buitenlandse klant. Wij vonden dat zo’n boeiende vraag dat we aan de slag zijn gegaan en een heel nieuw systeem hebben ontwikkeld. Zo kwam onze eerste groene gevel tegen een parkeergarage in Monaco. Dat systeem hebben we in de jaren daarna helemaal doorontwikkeld.” Het gaat hierbij om een modulair systeem, waarbij er cassettes van 40×40 cm aan de gevel worden bevestigd, met aan de voorzijde daarvan sleuven waar de planten in gaan. Kieboom: “Wat het systeem uniek maakt, is dat er in de cassettes doek ligt. Dat doek is door een irrigatiesysteem altijd nat. De plant krijgt water via capillaire werking: hij zuigt het water uit die doek. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, maar je moet het wel verzinnen en ontwikkelen. Vroeger zat het irrigatiesysteem aangesloten op de waterleiding, maar we gebruiken steeds vaker regenwater. Daarvoor werken we met wateropvang op het dak of met tanks onder de grond. Dat laatste doen we vooral bij nieuwbouwprojecten, zodat de tanks vanaf het begin in de plannen meegenomen kunnen worden.” Na de kant-en-klare haag en de groene gevels kwamen ook de groene daken en groene binnenwanden. “We vinden het een mooie uitdaging om steeds nieuwe en betere oplossingen te vinden. De gevels, wanden en daken exporteren we wereldwijd als systeem, maar vaak zonder het groen. De planten worden er door onze lokale contacten aan toegevoegd.”

Meedenken

“We staan als maatschappij voor urgente uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en de leefbaarheid van steden”, zegt Kieboom. “Om impact te kunnen maken, zoeken wij als leverancier samenwerkingen met overheden, gemeentes en architecten. We denken graag mee met architecten: is hun plan realistisch? Kunnen we hierbij een lange levensduur van het groen realiseren? Bij groene gevels en daken is er het risico dat het een eenmalige investering is en er niet is nagedacht over het onderhoud. Gelukkig zie je dat het onderhoud steeds vaker wordt meegenomen in de planning. Sowieso is het een trend om meer oog te hebben voor het groen bij een bouwproject. We worden vaker al in een vroege fase bij bouwplannen betrokken. Dat is belangrijk, want als we aan de bouwtafel meepraten, kunnen we tijdig adviseren om bij een groene gevel de tanks voor regenwater en een technische ruimte voor het irrigatiesysteem in het ontwerp op te nemen. En we wijzen op het belang van een goed onderhoudsplan, zodat het groen blijvend is.”

Duitse awards

Onlangs won Mobilane twee BuGG-awards. De Duitse Federale Vereniging voor Groene Gebouwen (Bundesverband GebäudeGrün, BuGG) reikt elk jaar prijzen uit voor de beste groene buitengevel, groene binnenwand en groen dak. Voor het eerst won één partij daarbij twee van de drie awards: Mobilane werd met zijn Duitse partner Gefässerie eerste in de twee categorieën buitengevel en binnenwand (en tweede in de categorie dak). “Bij de binnenwand ging het om de wand van Timberjacks in Keulen. Van deze restaurantketen hebben we meerdere vestigingen vergroend. De samenwerking met Gefässerie hield hier in dat wij het systeem helemaal op maat leverden en zij het plaatsten en onderhouden. Het mooie aan het systeem is dat het heel slank en lichtgewicht is, en dat er geen water wordt verspild. Een stuk van de doek in de cassettes hangt in een goot. De goten hebben een sensor die ervoor zorgt dat het water wordt aangevuld zodra het nodig is. Zo heb je precies genoeg water en verspil je niets.” De BuGG-award voor beste groene gevel was voor de groene gevels van het nieuwe bedrijfsgebouw van Gefässerie in Fuchsstadt. Alle vier de gevels en het dak zijn voorzien van groen, waarbij de geveloriëntatie de plantkeuze bepaalde. “Voor ons zijn de BuGG-awards een bevestiging dat we op de goede weg zijn, met samenwerkingen met goede partners en altijd onze vier pijlers als uitgangspunt”, zegt Kieboom. Wat groene gevels zoals die in Fuchsstadt bijdragen aan de biodiversiteit, wordt gemonitord. Onderzoeksbureau SGS heeft een methode ontwikkeld om de biodiversiteit van groene gevels te meten. De exclusieve rechten om die meetmethode in Europa toe te passen, liggen bij Mobilane.

Bushokjes voor biodiversiteit

Mobilane was in 2019 wereldnieuws toen het bedrijf de bushokjes in Utrecht voorzag van groene daken. “Daarmee haalden we de pers tot in China en India aan toe”, vertelt Kieboom. “Een Amerikaanse journalist noemde de bushokjes ‘bee-stop’ in plaats van ‘bus stop’. Wij vroegen ons af of dat niet te sterk gezegd was, want sedum trekt niet de meeste insecten aan. Maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er een enorme toename is in biodiversiteit rondom groene bushokjes, vooral die in een sterk verstedelijkte omgeving zoals Neude en het Janskerkhof. Dus ook al is iets een klein oppervlak, het heeft absoluut waarde.”