Onderwijsdak voor groene gevels en daken

woensdag 4 december | Algemeen

Vorige maand opende het dak dat op het terrein van Yuverta mbo Houten speciaal gebouwd is voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden. Madelon de Lange en Sijtske Ouderkerken, twee van de initiatiefnemers, vertellen: “Als onderwijsinstituut is het voor ons belangrijk om aan te blijven sluiten bij ontwikkelingen in de sector. Waar voorheen groene daken nog als technische hoogstandjes golden waar alleen bepaalde gespecialiseerde bedrijven zich mee bezighielden, zie je ze nu steeds vaker als onderdeel van stedelijke klimaatadaptatie. Dat betekent dat het voor de hovenier van nu belangrijk is er om enige ervaring mee te hebben.”

Het dak kwam tot stand in nauwe samenwerking met Koninklijke Ginkel Groep, die ontwerp, ontwikkeling en realisatie voor zijn rekening nam. Het werd gefinancierd door Yuverta mbo Houten en door een subsidie van het European Platform for Urban Greening. Daarnaast zijn er samenwerkingen met diverse bedrijven, die het dak sponsoren of producten tegen de kostprijs leveren.

© Bart van Rongen

Groen aanleggen en onderhouden

Het dak is geen dak in de meest letterlijke zin van het woord, want het rust niet op een gebouw maar op een ‘grondlichaam’: grond gestort tussen betonnen keerwanden. Een betonnen trap leidt tot een pad boven op het dak van 2,4 meter hoogte, met aan weerszijden daktuinen: aan de linkerzijde afgebakende stukken van 3 bij 3 meter die door de studenten beplant zullen gaan worden, aan de rechterzijde vijf fraaie daktuinen in oplopende graad van onderhoudsintensiteit.

Ouderkerken: “Dat is allereerst een hellend groendak met sedum, naast de trap. Daarop volgen een plat dak met sedum en een daktuin met inheemse kruiden van onze regio. Als vierde is er dan een intensieve daktuin met vaste planten in verhoogde bakken en aan het uiteinde van het dak vindt men een intensieve daktuin met vlonders rondom een grote meerstammige heester (een Zevenzonenboom, Heptacodium miconioides) in een bak. Zo leren de studenten aan de linkerkant van het pad om daktuinen aan te leggen en aan de rechterkant om daktuinen te onderhouden. Er bestaat immers geen ‘onderhoudsvrij groendak’, zoals er ook geen onderhoudsvrije tuinen bestaan. Onkruid, dat wil zeggen: ongewenste kruiden, zal je altijd moeten verwijderen. Hoeveel onderhoud een groendak vergt, verschilt sterk per type. Daarin kan de hovenier een adviserende rol hebben tegenover de klant.”

De daktuinen zijn voorzien van een retentielaag met Smart Flow Control (slim waterbeheersysteem van Optigrün) zodat er zoveel mogelijk water vastgehouden wordt om de beplanting te voeden. Afstromend regenwater wordt opgevangen in een buffertank van 10 kuub en hergebruikt voor de druppelirrigatie.

© Bart van Rongen

Groen langs de gevels

Maar niet alleen boven op het dak is er groen: langs de betonnen wanden is gevelgroen aangebracht. De Lange: “Voor de gevel hebben we negen systemen van verschillende sponsoren: de kant-en-klaar haag van Mobilane, de vlies/substraat-systemen van Terapia Urbana en Vertuss, de bakkensystemen van City Garden, Virtoria en Mobilane, en de (steen)wolsystemen van Wallflore en Sempergreen. Er is ook grondgebonden groen, dus een klimplant, met spankabels van leveranciers Carl Stahl en Jakob Rope en bouwstaal- en dubbelstaafmatten. Dat is natuurlijk het makkelijkste systeem, want zo krijgt de plant zijn voedingsstoffen uit de volle grond. Mooi om te zien is dat daarbij de Pyracantha, vuurdoorn, weer populair wordt. Maar ook minder bekende soorten als Ceriploca en Schisandra komen terug als klimplanten. Voor het bovenste stuk moet je een ladder op via een ladderopstelplaats. De groene gevel aan de oostzijde is met rope access te onderhouden. Zo hebben we voor de studenten de praktijk van dak- en gevelgroen nagebootst in een veilige omgeving.”

© Bart van Rongen

Anders dan op maaiveld

Wat maakt werken op een dak anders dan op het maaiveld? “Allereerst moeten studenten leren om veilig op hoogte te werken”, zegt Ouderkerken. “Op het middenpad mag je zonder verdere veiligheidsmaatregelen, maar zodra je de tuinen aan weerszijden van het pad betreedt, moet je je aanlijnen. Let ook op de veiligheid van je omgeving: als je een steentje wegtrapt op het maaiveld, heeft dat weinig gevolgen, maar een steentje dat van een dak van vijftien meter hoogte valt, kan grote risico’s meebrengen. Daar komt bij dat de aan- en afvoer van materialen op daken complexer is. Dat vergt een goede planning van wanneer je wat nodig hebt. Verder heb je te maken met een beperkte laag substraat, dus je schop kan niet zomaar de grond in. En het is belangrijk om je prettig te voelen op hoogte. Twee-en-een halve meter is hoog genoeg om eens te ervaren hoe je daarop reageert.”

Leren kennen

“Met de verschillende daktuinen en de verschillende soorten gevelgroen biedt ons dak een mooi overzicht van de materialen, middelen en methodes van dak- en gevelgroen waarmee de moderne hovenier in zijn werkende leven aan de slag gaat”, zegt Ouderkerken. “De studenten hoeven geen experts op het gebied van al die systemen te worden, maar kunnen ze hier wel leren kennen. Per systeem zijn er andere dingen mogelijk voor het onderhoud. Het is goed om daar kennis mee te maken.”

© Bart van Rongen

Niet alleen voor Yuverta

In het dak zijn sensoren aangebracht die temperatuur en vochtgehalte meten. “De moderne hovenier moet de informatie op dashboards kunnen interpreteren”, legt De Lange uit. De sensoren maken het dak ook bij uitstek geschikt voor onderzoek, onder meer door de HAS Green Academy. “We hebben het dak niet alleen voor onze eigen studenten aangelegd”, benadrukt Ouderkerken. “Ook andere opleidingsinstituten kunnen het gebruiken, zoals voor het onderwijs aan toekomstige data-specialisten of dakdekkers bij ROC Midden Nederland. En omdat het middenpad afgescheiden is van daktuinen aan weerszijden, kunnen ook bijvoorbeeld leerlingen van basisscholen het dak veilig bezoeken en zien wat er allemaal mogelijk is. Want groen is er niet alleen voor de hovenier, maar voor iedereen. En ons dak is niet alleen voor Houten, maar voor heel Nederland.”

Tekst: Nolanda Klunder

Kant-en-klaar

In 2001 bracht Mobilane de Kant & Klaar Haag op de markt. Kieboom: “Je moet je realiseren dat dit idee best een investering vergt, want de hagen staan anderhalf à twee jaar in de kas. Maar juist dat de haag zo lang in de kas blijft en vervolgens kant-en-klaar geplaatst wordt, biedt enorme voordelen: de klant heeft meteen het gewenste resultaat en de plant is groter en daarmee sterker.” Het idee sloeg aan: het Nederlandse bedrijf is nu wereldwijd de grootste in kant-en-klare hagen, exporteert de hagen door heel Europa en heeft een eigen kwekerij in Canada voor levering aan Canada en Amerika. Maar ook hier staat de innovatie niet stil. “We hebben nu een nieuwe haag, de ecohaag, samengesteld uit zeven inheemse planten. Dat kan je innovatie noemen, maar het gebruik van inheemse soorten is eigenlijk een terugkeer naar hoe het altijd was. We kozen voor zeven soorten in één haag, want de variatie maakt het geheel sterker en zorgt voor een gevarieerd beeld door het jaar heen, met bloei, bes en bloem.”

Groene gevels

De Kant & Klaar Haag was het begin van veel meer: “We werden vanwege onze haag benaderd door een architect die een groene gevel zocht voor een buitenlandse klant. Wij vonden dat zo’n boeiende vraag dat we aan de slag zijn gegaan en een heel nieuw systeem hebben ontwikkeld. Zo kwam onze eerste groene gevel tegen een parkeergarage in Monaco. Dat systeem hebben we in de jaren daarna helemaal doorontwikkeld.” Het gaat hierbij om een modulair systeem, waarbij er cassettes van 40×40 cm aan de gevel worden bevestigd, met aan de voorzijde daarvan sleuven waar de planten in gaan. Kieboom: “Wat het systeem uniek maakt, is dat er in de cassettes doek ligt. Dat doek is door een irrigatiesysteem altijd nat. De plant krijgt water via capillaire werking: hij zuigt het water uit die doek. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, maar je moet het wel verzinnen en ontwikkelen. Vroeger zat het irrigatiesysteem aangesloten op de waterleiding, maar we gebruiken steeds vaker regenwater. Daarvoor werken we met wateropvang op het dak of met tanks onder de grond. Dat laatste doen we vooral bij nieuwbouwprojecten, zodat de tanks vanaf het begin in de plannen meegenomen kunnen worden.” Na de kant-en-klare haag en de groene gevels kwamen ook de groene daken en groene binnenwanden. “We vinden het een mooie uitdaging om steeds nieuwe en betere oplossingen te vinden. De gevels, wanden en daken exporteren we wereldwijd als systeem, maar vaak zonder het groen. De planten worden er door onze lokale contacten aan toegevoegd.”

Meedenken

“We staan als maatschappij voor urgente uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en de leefbaarheid van steden”, zegt Kieboom. “Om impact te kunnen maken, zoeken wij als leverancier samenwerkingen met overheden, gemeentes en architecten. We denken graag mee met architecten: is hun plan realistisch? Kunnen we hierbij een lange levensduur van het groen realiseren? Bij groene gevels en daken is er het risico dat het een eenmalige investering is en er niet is nagedacht over het onderhoud. Gelukkig zie je dat het onderhoud steeds vaker wordt meegenomen in de planning. Sowieso is het een trend om meer oog te hebben voor het groen bij een bouwproject. We worden vaker al in een vroege fase bij bouwplannen betrokken. Dat is belangrijk, want als we aan de bouwtafel meepraten, kunnen we tijdig adviseren om bij een groene gevel de tanks voor regenwater en een technische ruimte voor het irrigatiesysteem in het ontwerp op te nemen. En we wijzen op het belang van een goed onderhoudsplan, zodat het groen blijvend is.”

Duitse awards

Onlangs won Mobilane twee BuGG-awards. De Duitse Federale Vereniging voor Groene Gebouwen (Bundesverband GebäudeGrün, BuGG) reikt elk jaar prijzen uit voor de beste groene buitengevel, groene binnenwand en groen dak. Voor het eerst won één partij daarbij twee van de drie awards: Mobilane werd met zijn Duitse partner Gefässerie eerste in de twee categorieën buitengevel en binnenwand (en tweede in de categorie dak). “Bij de binnenwand ging het om de wand van Timberjacks in Keulen. Van deze restaurantketen hebben we meerdere vestigingen vergroend. De samenwerking met Gefässerie hield hier in dat wij het systeem helemaal op maat leverden en zij het plaatsten en onderhouden. Het mooie aan het systeem is dat het heel slank en lichtgewicht is, en dat er geen water wordt verspild. Een stuk van de doek in de cassettes hangt in een goot. De goten hebben een sensor die ervoor zorgt dat het water wordt aangevuld zodra het nodig is. Zo heb je precies genoeg water en verspil je niets.” De BuGG-award voor beste groene gevel was voor de groene gevels van het nieuwe bedrijfsgebouw van Gefässerie in Fuchsstadt. Alle vier de gevels en het dak zijn voorzien van groen, waarbij de geveloriëntatie de plantkeuze bepaalde. “Voor ons zijn de BuGG-awards een bevestiging dat we op de goede weg zijn, met samenwerkingen met goede partners en altijd onze vier pijlers als uitgangspunt”, zegt Kieboom. Wat groene gevels zoals die in Fuchsstadt bijdragen aan de biodiversiteit, wordt gemonitord. Onderzoeksbureau SGS heeft een methode ontwikkeld om de biodiversiteit van groene gevels te meten. De exclusieve rechten om die meetmethode in Europa toe te passen, liggen bij Mobilane.

Bushokjes voor biodiversiteit

Mobilane was in 2019 wereldnieuws toen het bedrijf de bushokjes in Utrecht voorzag van groene daken. “Daarmee haalden we de pers tot in China en India aan toe”, vertelt Kieboom. “Een Amerikaanse journalist noemde de bushokjes ‘bee-stop’ in plaats van ‘bus stop’. Wij vroegen ons af of dat niet te sterk gezegd was, want sedum trekt niet de meeste insecten aan. Maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er een enorme toename is in biodiversiteit rondom groene bushokjes, vooral die in een sterk verstedelijkte omgeving zoals Neude en het Janskerkhof. Dus ook al is iets een klein oppervlak, het heeft absoluut waarde.”