Naast Boskoop en Houten opent de OntwerpAcademie een derde leslocatie: in Frederiksoord, in het gebouw van de voormalige Tuinbouwschool. “We krijgen al jarenlang verzoeken vanuit de markt om ook in het noorden van het land opleidingen aan te bieden. Hiermee komen we aan die verzoeken tegemoet: vanaf 17 mei kan men onze opleiding Tuinarchitectuur ook in Drenthe volgen”, zegt Dolf Houtman, oprichter en directeur van de OntwerpAcademie.
El Dorado
Het gebouw van de Tuinbouwschool uit 1885 heeft twintig jaar leeg gestaan. Stichting De Proef heeft het pand en de verwaarloosde tuin opgeknapt en verhuurt er nu lokalen, onder meer aan de OntwerpAcademie. Houtman: “Frederiksoord is een ontzettend mooie locatie, met een tuin van vijf of zes hectare. Daarin staan prachtige, volgroeide bomen. Als ontwerper zie je niet vaak hoe groot sommige bomen zijn als ze 80 of 90 jaar oud zijn. Indrukwekkend. Er is van alles: een Franse tuin, een ecologische tuin, een landschapstuin. Er hang een goede sfeer, je bent er omarmd door het groen. Het is werkelijk een El Dorado om daar onderwijs te hebben.”
Opleiding
De OntwerpAcademie bestaat dit jaar tien jaar. Hoe verklaart Houtman het succes? “Praktijk en theorie zijn in onze opleidingen volledig verweven. We gooien de studenten meteen in het diepe, met begeleiding: je begint bij ons direct met tekenen en onderzoek doen, analyseren, inventariseren. Het is een compacte opleiding voor carrièreswitchers en we doen er alles voor om ze meters te laten maken zodat ze voorbereid zijn op de markt: er is online huiswerkbegeleiding, elke maand is er een lezing, er zijn excursies, er is een online community met 860 studenten, we werken met stageprojecten. Die gratis extra’s maken onze opleidingen echt anders.”
Lees ook: Bakkers Bloementuin
Tien keer de Veluwe
“Groen is een actueel en belangrijk onderwerp”, zegt Houtman. “Alle particuliere tuinen bij elkaar opgeteld hebben een oppervlakte van tien keer de Veluwe. Als je die tuinen goed inricht, levert dat een enorme bijdrage aan de biodiversiteit en aan het verminderen van hittestress en fijnstof. Om tuinen het verschil te laten maken heb je goede ontwerpers nodig. Ontwerpers die niet alleen de trends volgen en dan een bepaald type overkapping of terras aanbrengen, maar die zoeken naar duurzame oplossingen. Het is mijn missie om te laten zien dat ontwerpen een vak is. Ontwerpers en beplantingsadviseurs verdienen een podium. Dat dragen we uit met een team van 23 mensen, van wie er 15 lesgeven.”
Geest van de plek
“Een tuin is een heel rijk vakgebied met eindeloos veel mogelijkheden. Je bent als ontwerper altijd op zoek naar de geest van de plek, de genus loci. Je combineert de kwaliteiten van de tuin met de wensen van de opdrachtgever, en wil de tegenstrijdigheden met één gebaar verenigen. Dat ene grote gebaar, het ruimtelijke beeld, moet visueel aantrekkelijk zijn en functioneren. Elk ontwerp is daardoor authentiek, omdat het het verhaal vertelt van deze specifieke plek.”
“Het verschil met de tuintekeningen van hoveniers, is dat tekeningen over het uiterlijk gaan. Een ontwerp gaat over de inhoud, de gelaagdheid, de betekenis die je geeft aan een plek. In een tekening bepaal je waar het pad, het terras en het groen komen, maar een ontwerp vertelt het hele verhaal. Zoals een kunstwerk. We vertellen dat verhaal met de taal van vormen, kleuren en texturen. Daarmee probeer je de essentie van de plek expressief te maken.”
Elkaar aanvullen
“Ontwerpers en hoveniers zouden elkaar meer kunnen versterken”, benadrukt Houtman. “De ontwerper is opgeleid om authentieke beelden te maken, de hovenier om te zorgen dat het technisch goed wordt uitgevoerd. Dat is het moment waarop ze elkaar kunnen aanvullen: de ontwerper denkt vanuit het beeld en heeft de hovenier nodig om af te stemmen hoe dat in de praktijk kan. Samen brengen we werken tot stand die helemaal kloppen, functioneren, horen bij de plek, en daardoor duurzaam zijn. Daar gaat ons onderwijs over, ook in Frederiksoord.”
Tekst: Nolanda Klunder