Vijf outdoor macrotrends voor 2025

maandag 24 februari | Algemeen, Nieuws

Trend 1: The Nomadic Garden

Grote, arbeidsintensieve tuinen met hoge kosten zijn niet langer de norm. Onderhoudsvriendelijke, compacte tuinen zijn de toekomst. Kleiner betekent echter niet minder veelzijdig. In 2025 wordt het de standaard om verschillende ‘werelden’ binnen één tuin te creëren, zowel op het gebied van terrasontwerp, beplanting als meubilair. De Nomadic Garden staat symbool voor reizen in je eigen tuin. Deze trend speelt in op de zon, de seizoenen en de activiteiten van de bewoners. Een tuin wordt niet langer gezien als een eenvoudig grasveld, maar als een veelzijdige leefruimte met ‘kamers’ waarin je kunt rondreizen. Sinds de pandemie is de behoefte aan multifunctionele buitenruimtes gegroeid. Denk bijvoorbeeld aan een intieme leeshoek verscholen in het groen, een privéplek om te douchen, een jeu-de-boulesbaan voor gezellige avonden met vrienden, een ochtendterras om te ontbijten of een zonnige plek voor een aperitief in de avondzon. Reizen door je eigen tuin, als een nomade, is dé trend van vandaag. Deze nieuwe manier van tuinbeleving vraagt om innovatieve producten, zoals verplaatsbare saunacabines, multifunctioneel tuinmeubilair en draagbare verlichting die je moeiteloos kunt meenemen naar elke hoek van je tuin.

Trend 2: The High, The Hanging & The Basement Garden

In 2025 realiseren we ons steeds meer hoe belangrijk groen is voor onze rust en ons welzijn. We staan (bijna) op het punt om minder beton in ons leven te integreren en zoeken actief naar manieren om onze planeet minder te belasten. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, groeit het bewustzijn. Steeds meer steden investeren in ontharding op diverse manieren: van extra plantsoenen en wadi’s tot de aanleg van grote groene parken op braakliggende terreinen. Koning auto wordt steeds verder teruggedrongen, omdat het stadsleven van de toekomst alleen leefbaar blijft door meer groen te integreren, zeker met het oog op extreme hitte. Ruimte is echter schaars, vooral in stedelijke gebieden. Dit leidt ertoe dat tuinen steeds vaker worden aangelegd op daken, tussenverdiepingen, balkons, en zelfs ondergronds met behulp van kunstmatige verlichting. Het is duidelijk: elke vierkante meter groen staat symbool voor leven. Voor ons, als mensen die steeds meer binnenshuis leven, is het essentieel om verbonden te blijven met de natuur. Daarom worden er meer plantensoorten gebruikt die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Modulaire ontwerpen worden populairder, en veel merken passen hun lifestyle-aanpak aan om aan deze nieuwe behoeften te voldoen.

Trend 3: The Dry Versus The Wet Garden

Ook de laatste twijfelaars moeten eraan geloven: de opwarming van de aarde heeft onmiskenbaar gevolgen voor ons klimaat. Dit betekent dat ook onze Europese tuinen langzaam maar zeker een transformatie ondergaan. Een treffend voorbeeld zijn de wijnranken, die opeens niet meer gedijen of juist productiever worden. Onze Europese tuinen staan dan ook voor een ingrijpende metamorfose. Het ene moment is het veel te heet, met extreme temperaturen, terwijl de week erop een zogenaamde regenbom alles te nat maakt. Dit heeft niet alleen impact op de keuze van bomen en plantensoorten, maar ook op aspecten zoals waterdoorlatende verharding, afvoersystemen, schaduwplekken, hittebuffers, enzovoort. Een tuin anno 2025 moet met andere woorden bestand zijn tegen zowel extreme hitte als hevige regenval, wat een enorme uitdaging vormt voor tuinarchitecten en tuinaanleggers. Ook de industrie denkt hier steeds meer over na en komt met oplossingen om aan deze nieuwe eisen te voldoen.

Trend 4: Collectible Design For The Garden

Nu tuin en interieur steeds meer in elkaar overvloeien, zijn we een nieuw stadium ingegaan: de integratie van kunst en speciaal voor de tuin ontworpen ornamenten. Niet nieuw, hoor ik je denken. Klopt: er bestaan al grote rode konijnen, honden, duikende bronzen beelden en alles daartussenin. Naar onze bescheiden designmening raken deze tuinstukken echter snel gedateerd en zijn ze meer een modeverschijnsel dan objecten met een doordachte visie van een ontwerper. Of ze mooi zijn of niet, laten we hier even in het midden. Wat wel opvalt: steeds meer Europese creatieve studio’s volgen de enorme golf van collectible design – de trend waarbij designstukken eerder als kunstobject dan als functioneel gebruiksvoorwerp worden gezien. Ze ontwikkelen ornamenten die een zeer hoogwaardig design uitstralen en specifiek voor de tuin zijn ontworpen. Maar daar blijft het niet bij. Ook outdoormerken denken steeds vaker na over statement pieces die, naast hun gebruiksfunctie, ook een ornamentale rol vervullen.

Trend 5: Hybrid Green Architecture

Een nieuw tijdperk is aangebroken waarin architectuur steeds meer wordt bepaald door groenbeleving. Al aan de tekentafel van de architect wordt nagedacht over hoe planten op en over gevels zullen groeien en daarmee de architectuur mede vormgeven. Dit sluit aan bij de trend waarbij architecten tegenwoordig vaak ook interieurarchitecten of groenarchitecten zijn. Alles vloeit in elkaar over, en het laten begroeien van gevels met wilde verticale tuinen wint ook hier steeds meer aan populariteit. Het is eigenlijk niet zo vreemd: als we minder steen in onze leefomgeving willen, moeten we tuinen ook verticaal benutten, verweven met gevelbekleding, bakstenen of betonstructuren. Ook de industrie speelt hierop in door architecten bouwmaterialen te bieden die planten, bomen en zelfs bloemen een ideale verticale habitat bieden. Dit gebeurt zonder dat men afhankelijk is van complexe, moeilijk te onderhouden verticale tuinen met computergestuurde irrigatiesystemen. De toekomst behoort toe aan groene architectuur – letterlijk en figuurlijk.

Over NOA

NOA outdoor living is hét inspiratiepark in Kruisem België voor de nieuwste trends in outdoor living. Het park bestaat uit 12 uiteenlopende tuinen, van moderne stadstuinen tot luxueuze villa’s en groenplannen in een stad of bij een hotel, en biedt daarmee een breed scala aan mogelijkheden voor het buitenleven. In samenwerking met meer dan 25 high-end outdoor merken, biedt NOA een exclusieve beleving voor zowel professionals als particulieren die op zoek zijn naar inspiratie en innovatieve oplossingen voor hun buitenruimte.

www.noa-outdoor.com

Kant-en-klaar

In 2001 bracht Mobilane de Kant & Klaar Haag op de markt. Kieboom: “Je moet je realiseren dat dit idee best een investering vergt, want de hagen staan anderhalf à twee jaar in de kas. Maar juist dat de haag zo lang in de kas blijft en vervolgens kant-en-klaar geplaatst wordt, biedt enorme voordelen: de klant heeft meteen het gewenste resultaat en de plant is groter en daarmee sterker.” Het idee sloeg aan: het Nederlandse bedrijf is nu wereldwijd de grootste in kant-en-klare hagen, exporteert de hagen door heel Europa en heeft een eigen kwekerij in Canada voor levering aan Canada en Amerika. Maar ook hier staat de innovatie niet stil. “We hebben nu een nieuwe haag, de ecohaag, samengesteld uit zeven inheemse planten. Dat kan je innovatie noemen, maar het gebruik van inheemse soorten is eigenlijk een terugkeer naar hoe het altijd was. We kozen voor zeven soorten in één haag, want de variatie maakt het geheel sterker en zorgt voor een gevarieerd beeld door het jaar heen, met bloei, bes en bloem.”

Groene gevels

De Kant & Klaar Haag was het begin van veel meer: “We werden vanwege onze haag benaderd door een architect die een groene gevel zocht voor een buitenlandse klant. Wij vonden dat zo’n boeiende vraag dat we aan de slag zijn gegaan en een heel nieuw systeem hebben ontwikkeld. Zo kwam onze eerste groene gevel tegen een parkeergarage in Monaco. Dat systeem hebben we in de jaren daarna helemaal doorontwikkeld.” Het gaat hierbij om een modulair systeem, waarbij er cassettes van 40×40 cm aan de gevel worden bevestigd, met aan de voorzijde daarvan sleuven waar de planten in gaan. Kieboom: “Wat het systeem uniek maakt, is dat er in de cassettes doek ligt. Dat doek is door een irrigatiesysteem altijd nat. De plant krijgt water via capillaire werking: hij zuigt het water uit die doek. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, maar je moet het wel verzinnen en ontwikkelen. Vroeger zat het irrigatiesysteem aangesloten op de waterleiding, maar we gebruiken steeds vaker regenwater. Daarvoor werken we met wateropvang op het dak of met tanks onder de grond. Dat laatste doen we vooral bij nieuwbouwprojecten, zodat de tanks vanaf het begin in de plannen meegenomen kunnen worden.” Na de kant-en-klare haag en de groene gevels kwamen ook de groene daken en groene binnenwanden. “We vinden het een mooie uitdaging om steeds nieuwe en betere oplossingen te vinden. De gevels, wanden en daken exporteren we wereldwijd als systeem, maar vaak zonder het groen. De planten worden er door onze lokale contacten aan toegevoegd.”

Meedenken

“We staan als maatschappij voor urgente uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en de leefbaarheid van steden”, zegt Kieboom. “Om impact te kunnen maken, zoeken wij als leverancier samenwerkingen met overheden, gemeentes en architecten. We denken graag mee met architecten: is hun plan realistisch? Kunnen we hierbij een lange levensduur van het groen realiseren? Bij groene gevels en daken is er het risico dat het een eenmalige investering is en er niet is nagedacht over het onderhoud. Gelukkig zie je dat het onderhoud steeds vaker wordt meegenomen in de planning. Sowieso is het een trend om meer oog te hebben voor het groen bij een bouwproject. We worden vaker al in een vroege fase bij bouwplannen betrokken. Dat is belangrijk, want als we aan de bouwtafel meepraten, kunnen we tijdig adviseren om bij een groene gevel de tanks voor regenwater en een technische ruimte voor het irrigatiesysteem in het ontwerp op te nemen. En we wijzen op het belang van een goed onderhoudsplan, zodat het groen blijvend is.”

Duitse awards

Onlangs won Mobilane twee BuGG-awards. De Duitse Federale Vereniging voor Groene Gebouwen (Bundesverband GebäudeGrün, BuGG) reikt elk jaar prijzen uit voor de beste groene buitengevel, groene binnenwand en groen dak. Voor het eerst won één partij daarbij twee van de drie awards: Mobilane werd met zijn Duitse partner Gefässerie eerste in de twee categorieën buitengevel en binnenwand (en tweede in de categorie dak). “Bij de binnenwand ging het om de wand van Timberjacks in Keulen. Van deze restaurantketen hebben we meerdere vestigingen vergroend. De samenwerking met Gefässerie hield hier in dat wij het systeem helemaal op maat leverden en zij het plaatsten en onderhouden. Het mooie aan het systeem is dat het heel slank en lichtgewicht is, en dat er geen water wordt verspild. Een stuk van de doek in de cassettes hangt in een goot. De goten hebben een sensor die ervoor zorgt dat het water wordt aangevuld zodra het nodig is. Zo heb je precies genoeg water en verspil je niets.” De BuGG-award voor beste groene gevel was voor de groene gevels van het nieuwe bedrijfsgebouw van Gefässerie in Fuchsstadt. Alle vier de gevels en het dak zijn voorzien van groen, waarbij de geveloriëntatie de plantkeuze bepaalde. “Voor ons zijn de BuGG-awards een bevestiging dat we op de goede weg zijn, met samenwerkingen met goede partners en altijd onze vier pijlers als uitgangspunt”, zegt Kieboom. Wat groene gevels zoals die in Fuchsstadt bijdragen aan de biodiversiteit, wordt gemonitord. Onderzoeksbureau SGS heeft een methode ontwikkeld om de biodiversiteit van groene gevels te meten. De exclusieve rechten om die meetmethode in Europa toe te passen, liggen bij Mobilane.

Bushokjes voor biodiversiteit

Mobilane was in 2019 wereldnieuws toen het bedrijf de bushokjes in Utrecht voorzag van groene daken. “Daarmee haalden we de pers tot in China en India aan toe”, vertelt Kieboom. “Een Amerikaanse journalist noemde de bushokjes ‘bee-stop’ in plaats van ‘bus stop’. Wij vroegen ons af of dat niet te sterk gezegd was, want sedum trekt niet de meeste insecten aan. Maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er een enorme toename is in biodiversiteit rondom groene bushokjes, vooral die in een sterk verstedelijkte omgeving zoals Neude en het Janskerkhof. Dus ook al is iets een klein oppervlak, het heeft absoluut waarde.”